AzG: Evacueer kwetsbare mensen en kinderen uit kamp Moria direct


Meer dan een kwart van de kinderen die door Artsen zonder Grenzen in kamp Moria zijn gezien, heeft in de afgelopen maanden zelfmoord overwogen of een poging daartoe gedaan. Artsen zonder Grenzen roept daarom op tot directe evacuatie van vooral kinderen uit dit Griekse vluchtelingenkamp naar veilige accommodaties binnen de Europese Unie.

De leefomstandigheden voor migranten en asielzoekers zijn nijpend, vooral voor kinderen.  Artsen zonder Grenzen constateerde tijdens groepssessies de afgelopen maanden dat een kwart van de kinderen tussen 6 en 18 jaar een zelfmoordpoging heeft ondernomen, dit overwoog of aan zelfverwonding heeft gedaan. Andere kinderen hebben last van paniekaanvallen, angst, uitbarstingen van agressie en aanhoudende nachtmerries.

In kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos zitten meer dan 9.000 mensen voor onbepaalde tijd vast. Het kamp is ingericht op maximaal 3.100 mensen. De faciliteiten zijn daarom ernstig overbelast.

Artsen zonder Grenzen heeft sinds eind 2017 een kliniek direct naast kamp Moria ​​waar ze medische en psychosociale hulp biedt. Ook heeft de organisatie sinds oktober 2016 een kliniek in de hoofdstad Mytilene.

 

BizPress.nl