Asbest internationaal

De internationale controle op asbest blijft behoorlijk achter bij de Nederlandse. In de westerse wereld gaat het gelukkig aardig gelijk op, al glippen er ook daar nog altijd met enige regelmaat projecten doorheen waarbij er een certificaat wordt afgegeven terwijl er maar matig gecontroleerd wordt op de aanwezigheid van asbest. Het gebruik van asbest is sinds 1993 verboden in Nederland en zou hier daarom helemaal niet meer mogen gebeuren. 

Het grootste probleem zit echter in de niet-westerse landen. In deze landen wordt er een stuk minder, of zelfs helemaal niet, gecontroleerd op asbest. Net als bij ons aan het eind van de 19e eeuw zien deze landen het grote economische voordeel van het asbest en onderschatten ze de gezondheidsrisico’s. Het nadeel van asbest is dat de problemen met de gezondheid worden uitgesmeerd over vele jaren waardoor het lastig in te schatten is bij het gebruik of de toepassing ervan. Hierdoor komt het vooral in de internationale scheepsbouw nog veel voor dat er asbest wordt gebruikt. 

Uiteraard dient het asbest uiteindelijk allemaal weer verwijderd of gesaneerd te worden waardoor het economisch gewin slechts van korte duur zal zijn. In Nederland zijn we inmiddels zo ver dat de meeste producenten dit door hebben, maar internationaal gezien is asbest nog altijd een erg populair mineraal vanwege de hoge mate van slijtvastigheid en brandwerendheid die het met zich meebrengt en daarom een ideaal productiemateriaal is. Het lijkt een kwestie van (een hoop) tijd totdat ook internationaal asbest verbannen zal worden. 

BizPress.nl